08
21
2011
--

NFS:The Run(figyelem!NEm saját cikk!)

 Még mindig probléma van a Need for Speed játékokkal, s nagyon úgy tűnik, hogy ez már sosem fog megváltozni, bárki bármit csinál. Hogy miért? Nos, a Criterion által készített Hot Pursuit önmagában nézve egy nagyon ütős anyag, csak éppen nem nagyon lehet eltekinteni a ténytől, hogy egy NFS-ruhába bújtatott Burnoutról van szó. Aztán ott van a Slightly Mad Studios alkotta Shift-sorozat, amelyek szintén kiváló játékok, de megint csak annyi közük van a Need for Speedhez, hogy a három szócska benne foglaltatik a címükben.


Szóval, akkor mi marad? Sajnos úgy tűnik, hogy harmadik lehetőségként az Electronic Arts a Black Boxhoz fordult, ami azért nem jó hír, mert ők vitték pár év alatt a legaljára az egykor szebb napokat élt sorozatot. Persze fontos a dolgok mögé is nézni: a kanadai stúdió hat év alatt hét (!) NFS-játékot készített, ami azt jelenti, hogy átlagban pár hónapjuk volt a fejlesztésre. Ilyen feszített tempóban pedig nem csoda, hogy csak közepesen gyenge alkotásokat voltak képesek produkálni. A helyzet azonban változott: így, hogy most már három stúdió is dolgozik azon, hogy az EA folyamatosan húzhassa le a rajongókról a pénzt, a Black Boxnak is több ideje maradt arra, hogy valami komolyat hozzon össze. Egészen konkrétan két és fél évük.


Ennyi idő pedig valószínűleg elég egy olyan stúdiónak, ahol a fejlesztők a párhónapos hajrákhoz vannak szokva. Ennek megfelelően a The Run több olyan elemet is felvonultat, amit NFS-ben korábban még nem láttunk, illetve visszacsempész néhány dolgot az egykori klasszikusok hangulatából. Kezdjük mindjárt a címmel: miért a „The Run”? Nos, a dolognak ahhoz van köze, hogy főhősünk, a rövid hajú, kemény tekintetű, s meglehetősen antipatikus Jack bajba kerül, s ebből az egyetlen kiút, hogy benevez egy versenyre, aminek a pénznyereményéből ki tud mászni a kalamajkából.


Ez a verseny pedig nem más, mint egy hatalmas, az Egyesült Államok nyugati partjától a keleti partig tartó hajrá. A Black Box egyelőre nem lőtt le további részleteket a sztoriból, de számunkra ez most nem is érdekes, hiszen sokkal fontosabb, amit ez jelent. Egyrészt ez az útvonal tartogatja a világ néhány legcsodálatosabb táját, s persze fantasztikus autós útjait, melyeket csúcsverdákkal bejárni igazi élmény lesz. Kalandjaink San Franciscóban kezdődnek, Kalifornia államon keresztül folytatódnak, bejárjuk a nevadai sivatag forróságát, a hideg és havas Sziklás-hegységet, s persze menet közben több várost, lakott területet, s az őket összekötő autópályákat és kanyargós, hegyi szakaszokat is érintjük.


Igen, az új Need for Speed meglehetősen változatos lesz, s pont ez volt a fejlesztők célja: nem akarták a játékosokat bezárni sem versenypályákra, sem pedig éjszakai városokba. A készítők szerint a The Run nagyjából 325 kilométernyi útszakaszt foglal magába, amit persze nem egyszerre kell majd teljesítenünk a sztori módban (ami maga a The Run), hanem az egészet számos darabra bontották. Ez azért lesz fontos, mert ebbe a részbe is szervesen beépül a Criterion által bevezett Autolog rendszer, aminek segítségével követhetjük, hogyan haladnak barátaink.


Nem csak azt láthatjuk, hogy éppen hol tartanak a San Franciscótól egészen New Yorkig tartó úton, hanem azt is, hogy az egyes szakaszokat milyen időeredménnyel teljesítették, ami mondanom sem kell, hogy komoly motivációval szolgál majd a minél jobb eredmények elérésére. Persze nem csak egyedül autókázunk: vetélytársaink folyton előttünk vagy utánunk loholnak, s minden szakaszon más lesz a feladatunk – általában mindegyik valamelyik korábbi NFS-játékmód reprodukciója. Valahol hátulról indulva kell majd megelőznünk mindenkit a szakasz végéig, valahol elimination jelleggel bizonyos időközönként kiesik az utolsó, valahol pedig éppen rendőrök elől kell majd menekülnünk zsúfolt városi utcákon.


Szóval változatosságban nem lesz hiány, ráadásul meglepő módon a Black Box most először nem fiktív környezeteket talál ki: valódi tájakat, városrészeket és autópályákat modellezik le, amiben nagy segítség, hogy autós játékoknál egyedülálló módon ugyanazt az engine-t használják, amit a DICE is a Battlefield 3-hoz - a Frostbite 2-t. A fejlesztők elmodása szerint a motor annyira fejlett, s annyira kiválóan kezeli a nagy területeket, hogy félelmetesen megkönnyítette a munkájukat, ezért mertek belevágni a dologba. Ettől függetlenül a grafika egyelőre nincsen éppen a csúcson, de az ítélettel várjuk meg a végleges verziót.


Eddig egészen jól hangzik, nem igaz? Még én is benedvesedtem. Sajnos azonban a Black Box annyira újítani próbált, hogy beletették a The Runba az autóból kiszállós, szaladgálós részeket, melyek az eddig látottak alapján egyáltalán nem nyerték el a közönség tetszését. Nem arról van szó, hogy GTA-módra szabadon mászkálhatnánk menet közben, hanem arról, hogy bizonyos időközönként a versenyzést amolyan interaktív átvezető jelenetek szakítják meg, ahol nekünk főként QTE-ket leküzdve kell előrehaladnunk, főhősünket a saját talpán irányítva, ahelyett, hogy négy biztonságos Michelin Sport Piloton szaggatnánk az aszfaltot. 


Habár a fejlesztők szerint az ilyen részek nem tesznek ki többet, mint a teljes játék 10%-át, s főként arra szolgálnak, hogy előrébb lendítsék a történetet, s olyan eseményeket mutassanak be, amik szükségesek ahhoz, hogy filmszerűbbé váljon az egész sztori. Viszont akinek eddig volt szerencséje élőben próbálni a játékot, mind arról számolt be, hogy az irányítás furcsa és lassú, a gyalogos részek megszakítják az autós szakaszok dinamikáját, s úgy általánosan gagyi az egész. Persze itt is igaz az, ami a grafikára: a megjelenésig még sokat finomíthatnak a dolgokon.


A The Run tehát alapvetően nagyon ígéretesnek tűnik: igazi arcade autóverseny, gyönyörű és valódi tájakon, a világ néhány legjobb autós útján. A verdákról egyelőre nem sok mindent tudni: a képeken főként napjaink néhány ikonikus sportautóját, a Porsche 911-et, az Audi R8-at, a BMW M3-at és a Ford Mustangot mutogatják bőszen, de ebben a tekintetben az NFS-ekkel sosem volt baj. Így, hacsak a gyalogos részek nem vágják tönkre a hangulatot, ironikus módon a Black Box hozhatja vissza a klasszikus Need for Speed hangulatot, s állíthatja helyre végleg a sorozat renoméját, melyet egykor ő maga tett tönkre.

                                                                        forrás:gamekapocs

Írta: űrpocok | Tags:
| |

A bejegyzés trackback címe:

https://gamesystem.blog.hu/api/trackback/id/tr393169742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.)